Constructieve bijeenkomst Cluster Maakindustrie

“Vertrouwen is de basis”

Op 9 oktober was er een bijeenkomst vanuit het Cluster Maakindustrie. Directeur van Microtechniek Clement Kieftenbeld gaf samen met zijn collega’s een inspirerende rondleiding. Daarna werden er presentaties gegeven en vooral veel gebrainstormd. Theo Koster gaf daarnaast uitleg over het hoe en waarom van Techport. Waar bij de vorige bijeenkomsten vooral werd nagedacht over het personeelstekort in de technische branche, werd er deze keer praktischer ingezet door o.a. Cyril Swart van PBS. Deze bijeenkomst maakte een hoop discussie los, maar bleek het startschot te zijn van nieuwe samenwerkingen.

De leden van het Cluster Maakindustrie werden gastvrij ontvangen door medewerkers van Microtechniek. Op de tafels lagen een pen klaar en veiligheidsbrillen. Na een korte introductie door voorzitter van Cluster Maakindustrie Jaap Beentjes, directeur van BSE Ymond BV, verdeelde directeur van Microtechniek Clement Kieftenbeld de aanwezigen in kleine groepjes. Degenen die geen veiligheidsschoenen bij zich hadden, kregen deze in bruikleen. Vervolgens splitsten de groepen zich op en werden ze getrakteerd op een inspirerende rondleiding.

Rondleiding
Kieftenbeld vertelt met veel passie over Microtechniek, dat dit jaar zijn zestigste verjaardag vierde. Het bedrijf heeft meerdere opdrachtgevers en is niet afhankelijk van één bepaald bedrijf. Het levert onder andere onderdelen voor de Ariane 5 raketten. ‘Van deze raketten is 100% betrouwbaarheid een noodzaak. Ze zijn misschien wel duurder, maar heel erg betrouwbaar.’

Dat geldt ook voor de onderdelen zelf. Als er ook maar een beetje wordt afgeweken, voldoet het niet. De meeste onderdelen worden daarna opnieuw gebruikt en het bedrijf probeert zo duurzaam mogelijk om te gaan met het restmateriaal. Bij een overdekte ruimte vliegen de spanen in het rond. Het ziet er spectaculair uit. ‘We verzamelen de spanen waar briketten van worden gemaakt die we opnieuw kunnen gebruiken.’

Machines
We passeren verschillende frees-, meet- en draaimachines, de ene nog indrukwekkender dan de ander. Sommige geheel gerobotiseerd, andere bediend. Verschillende demonstraties volgen en zowel Kieftenbeld als medewerkers leggen geduldig uit hoe de apparaten werken. Elke machine dient zijn doel.

‘De apparaten hebben allemaal hun eigen taal en speciale software zorgt ervoor dat ze met elkaar kunnen communiceren.’ Wat opvalt zijn de enorme opslagruimtes. Iets wat je niet verwacht als je voor het bedrijf staat. ‘Die opslag hebben we ook echt nodig, gezien de grote voorraden die we nodig hebben’, legt Kieftenbeld uit.

Arbeidspool
Na de rondleiding vertelt Cyril Swart van PBS wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn van het personeelstekort in de technische branche. Een pool van mensen, waarbij de leden van de groep de bedrijven en tegelijkertijd eigenaren zijn. De pool heeft de mensen in dienst en zendt ze uit naar de leden. Maar bedrijven buiten de pool om kunnen ook inlenen. Via de website Any Staff, bedacht door Swart, kunnen bedrijven vacatures aanmelden. Any Staff verzorgt zaken zoals betalingen.

Theo Koster vervolgt deze presentatie met uitleg over Techport en de aangesloten bedrijven. Techport houdt zich bezig met het kiezen, leren, werken en innoveren in de techniek en betrekt basisscholen om leerlingen enthousiast te maken over techniek. Daarnaast probeert Techport bedrijven samen te laten werken door middel van bijvoorbeeld de innovation tribes en field labs. Nieuw is dat Techport aan de slag gaat met Business Clusters. Meer informatie zie: http://www.techport.nl/. Koster verzorgt Business Development. Techport zou als facilitator kunnen dienen bij echt opzetten van een arbeidspool.

Discussie
Beide presentaties blijken voer voor discussie, met name het oplossen van het personeelstekort. Hoe zit het met aansprakelijkheid, betalingen, overcapaciteit en ondercapaciteit? Hoe zorg je ervoor dat de medewerker beschikt over voldoende kennis? Uiteindelijk volgen er concrete oplossingen, variërend van een markplaats-achtige oplossing tot aan business clusters. Bij de business clusters worden bedrijven ingedeeld op bijvoorbeeld rotating equipment, transportbanden, onderhoud van daken of hijswerktuigen.

De aanwezigen delen hun ervaringen en zorgen. Maar allemaal blijken ze iets gemeenschappelijks te hebben: het blijkt lastig te zijn om medewerkers te vinden die voldoen aan de gewenste opleiding en werkervaring. Al snel blijkt dat het oplossen van het personeelstekort draait om samenwerken en elkaar iets gunnen. Daarnaast moet je elkaar blindelings vertrouwen. ‘Dat is de basis, vertrouwen’, aldus Kieftenbeld, ‘ingewikkelde contracten zoals concurrentiebedingen moet je hier niet willen.’

Win-Win
Ook Ernst de Haas ziet het uitwisselen van personeel als een win-win situatie: ‘Denk aan 55+-medewerkers die wel willen werken, maar waar ik op dat moment even geen werk voor heb. Die kunnen dan prima tijdelijk ergens anders aan de slag.’ Beentjes: ‘Je kan het ook zien als een kijkje in de keuken. Medewerkers doen ervaring op in verschillende bedrijven en werken aan CV-building.’

Bang om medewerkers op die manier kwijt te raken is Kieftenbeld niet: ‘als iemand van een bedrijf uit dezelfde branche bij mij zou komen solliciteren, zou ik deze niet zomaar aannemen. Eerst wil ik in gesprek met dat bedrijf. En solliciteren bij de concurrent doen je niet zomaar. Die komt er zonder toestemming van zijn baas bij mij in elk geval niet in.’

Samenwerken
Brigitte Paulissen van Beter Business benadrukt het belang van samenwerking en vat dat samen in een formule: (capaciteit x betrouwbaarheid x transparantie) / eigenbelang = samenwerking (bron: Peter Wennink, directeur van ASML, tijdens het Techport Netwerk Event op 26 september 2018). Eigenbelang kan storend werken in het samenwerkingsproces.

‘We weten allemaal dat samenwerken lastig is. Maar stel je voor dat we het wel kunnen. We zouden dan bijvoorbeeld nieuwe business clusters op kunnen zetten. We moeten gaan geloven in de samenwerking’, aldus van der Eng. ‘Je kan beter met je concurrenten samenwerken, dan dat ze tegenwerken’, vult Kieftenbeld aan.

Er is maar één manier om erachter te komen of het werkt: ‘gewoon beginnen’, stelt van der Eng. En ter plekke ontstaan plannen voor nieuwe samenwerkverbanden.

Nieuwsgierig geworden? Wil je ook meedoen, of heb je een goed idee? Stuur dan een mail naar: Theo Koster
Zet de volgende datum alvast in je agenda: 22 januari 2019, bijeenkomst Cluster Maakindustrie. Meer informatie volgt. Dan zal er worden besproken wat de resultaten zijn van de samenwerkingsverbanden.

Tekst: Bianca Egging-Meijer, Tekstbureau BEM

Downloads

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo